Tadelakt, wat is dat?

Tadelakt is een traditioneel type stucwerk uit Marokko en werd, volgens de overlevering, een paar duizend jaar geleden door de Berbers ontdekt. Het werd daar onder andere gebruikt voor het afwerken van badhuizen en stoombaden. Tadelakt is Berbers voor “masseren” of “inwrijven”. Deze vorm van stucen ontleent zijn naam aan de wijze waarop het afgewerkt wordt. Dit gebeurt door middel van een half-edelsteen, zoals agaat. Het is zeer geschikt voor natte ruimtes, dat komt door de volgende eigenschappen:Ademend en Stootvast

Het is een waterdichte kalkpleister op basis van natuurlijke hydraulische kalk. Wat dat precies betekent leggen we hieronder uit.

Hoe wordt Tadelakt aangebracht?

Hydraulische kalk

Hydraulische kalk Tadelakt is een bijzondere kalkpleister uit Noord-Afrika, Marokko. De authentieke, originele Tadelakt kan alleen gevonden worden in de streek rond Marrakech. Het is een waterbestendige kalkstuc die valt in de categorie ‘hydraulische kalk’. Hydraulische kalk wordt verkregen door het branden van kalksteen. Deze kalksteen bevat van nature bepaalde mineralen en klei. Als het eenmaal gebrand en geblust is, ontstaat er een bindmiddel dat lucht- en waterhardende eigenschappen heeft. Deze combinatie, tezamen met de natuurlijk eigenschappen en de afwerking, resulteert in een hoge stootvastheid en waterbestendigheid.

Waterbestendig

Hydraulische kalk vormt de basis. De specifieke eigenschappen vormen samen met de hydraulische kalk en de afwerking een waterbestendig geheel. Dit maakt het uiterst geschikt voor natte ruimtes zoals de badkamer en keuken. Als u merkt dat zeep wordt opgenomen in het stucwerk, dan is de tijd rijp voor een onderhoudsbeurt. Wanneer dat is, is afhankelijk van de frequentie waarmee het oppervlak in aanraking komt met water. Het kalkgehalte van het water is ook van belang. Tadelakt kunt u over het algemeen het beste eens in de 4 á 5 jaar behandelden met de daarvoor bestemde zeep.

Ademend


Nadat de afwerking voltooid is, is het resultaat een waterdicht materiaal dat ademt. Een ademende stucsoort heeft als groot voordeel dat de duurzaamheid vergroot wordt. Uw stucwerk gaat langer mee en zorgt tevens voor een gezonde binnenlucht.

Stootvast In een ruimte waar geleefd wordt, is het belangrijk dat de omgeving daar tegen bestand is. Met Tadelakt heeft u een wand of afwerking die stootvast en robuust is. Dit unieke materiaal kan echter niet goed tegen zuurhoudende producten. Reinig dan ook altijd met milde schoonmaakmiddelen en met een zachte spons.


Offerte aanvragen .